Pokeri on taitopeli

Pokeri on taitopeli ja korttipelien aateliaPokeri, ei itsessään ole korttipeli, kuten yleisessä kielenkäytössä sanotaan. Pokeri on ryhmä eri pokeripelejä ja pokeripelit ovat korttipelejä. Pokerien kaikkiin muotoihin kuuluu rahalla pelaaminen ja panostaminen.

Pokeripelien piirteet

Useimmissa pokeripeleissä on paljon samanlaisia piirteitä. Pelaajat pelaavat tai jättävät pelaamatta korttejaan ja sitten he panostavat / lyövät vetoa siitä, kenellä on paras käsi. Näin helppoa se ei tietenkään ole, mutta lyhyesti ja ytimekkäästi, tämä on useimpien pokeripelien perusidea.

Koska useimmat pokeripelit toimivat niin, että kaikkia kortteja ei aina tiedä etukäteen tai joitakin kortteja pelataan pimeänä, voi pelissä myös voittaa bluffaamalla, eli panostamalla silloin kun uskoo vastustajan (vihu) antavan periksi panostuksen. Eri bluffit, ovatkin pokerissa todella tärkeitä ja joissain peleissä kuten Texas Holdemissa ja Omahassa tärkeimpiä aseita pelaajan strategia arsenaalissa.

Korttiyhdistelmien arvot, korttien määrät ja panostuskierrokset ja määrät vaihtelevat eri pokeripelien välillä. Monet pokeripelit ovat todella enemmän taitoa vaativia kuin suoraa onnea, vaikka onnen osuus voi lyhyellä aikavälillä olla yllättävänkin suuri.

Esimerkki pokerin taitoelementistä

Haluan nyt tuoda esille yhden esimerkin, minkä takia pokeri on taito peli pidemmällä aikavälillä. Sanotaan vaikka että kaksi pelaajaa, A ja B, pelaavat vastakkain Texas Holdem peliä. Pelaaja A on niin hyvä, että hän pääsee jatkuvasti all-in tilanteeseen heikompaa pelaaja B:tä vastaan. Pelaaja A:lla on aina kädessään kuningas pari, ja pelaaja B:llä on aina kädessään AQ, eli ässä ja akka. Pelaajat menevät joka kerta ennen floppia all-in, eli pöydälle tulee 5 korttia. Todennäköisyydet siitä kumpi käsi voittaa, menee suurin piirtein näin:

KK – Voittaa 68% kerroista

AQ – Voittaa 32% kerroista

Tämä tarkoittaa siis, että heikompi AQ käsi, voittaa silti melkein yhden kolmesta pelatusta kädestä. Juuri tämän takia monet ammattilaiset pelaavat mielellään pokeria, sillä pöytiin istuu usein sellaisia pelaajia, jotka eivät ymmärrä todennäköisyyksien päälle pitkässä juoksussa. Lyhyellä aikavälillä heikompi käsi ja pelaaja siis voi voittaa jopa useita kertoja putkeen, mutta mitä pidempään pelataan, sitä lähempää kohti KK käden 68% voittoprosenttia päästään.

Sanotaan että pelaajat pelaavat tämän saman käden, vaikka sata kertaa putkeen ja joka kerta molemmat panostavat 1€ pottiin.

Tuhannesta kädestä pelaaja A voittaa keskimäärin 680 kertaa ja pelaaja B 320 kertaa. Pelaaja A aloitti session 100€ ja niin myös pelaaja B. Sadan pelatun jaon jälkeen, vahvempi pelaaja A, on keskimäärin 68€ voitolla, kun taas heikompi pelaaja B on 68€ häviöllä. Eli pelaajien pelikassat näyttäisivät tämän erittäin yksinkertaistetun esimerkkipelin jälkeen:

A: 168€

B: 32€

Kuten huomaamme, on pokeri erittäin jännittävä ja viihdyttävä peli. Ja juuri sen takia, että myös aloittelevat tai harrastusmielessä pelaavat pelaajat voivat pärjätä lyhyessä aikavälissä jopa kivenkoville ammattilaisille. Mutta pidemmällä aikavälillä hävitään aina vahvemmalle pelaajalle. Monet uhkapelurit tykkäävätkin pelata juuri pokeria tämän takia. Rikkaat bisnesmiehet voivat istua samaan pöytään maailman parhaiden pelaajien kanssa ja jopa voittaa joitakin käsiä heitä vastaan.

Nettipokeri

Nettipokeri näki huikean aikakauden 2000-luvun alussa, joka kesti monta vuotta, ja jatkuu edelleen, vaikka kultaiset päivät ovatkin jo takana päin. 2000-luvun alussa melkein jokainen 18-25 vuotias pelasi nettipokeria. Sen myös huomasi. Pokeriturnaukset netissä olivat aivan uskomattoman isoja ja joissain turnauksissa, Poker Stars sivustolla oli jopa kymmeniä tuhansia osallistujia. Poker Stars jatkaa edelleen toimintaansa ja turnauksiin osallistuu edelleen tuhansia pelaajia ja rahaa liikkuu uskomattomia määriä.

Myös Suomen oma RAY, perusti oman nettipokerin, mutta valitettavasti aivan liian myöhään, sillä nettipokeri oli jo alamäessä eikä pelaajia oikein ikinä saatu valtion omalle alustalle pelaamaan. Nykyään voi edelleen pelata pokeria netissä, ja esimerkiksi Guts-peliyhtiö, tarjoaa todella hyvän pokerialustan. Sen lisäksi voit samalla alustalla lyödä vetoa ja pelata esimerkiksi Black Jackia ja muita kasinopelejä.