Vedonlyönti on antoisaa puuhaa

Vedonlyönti on antoisaa puuhaaVedonlyönti, tarkoittaa rahan panostamista jonkun tapahtuman/kohteen lopputulokseen. Yleensä kyseessä on tulevaisuuden tapahtuma, mutta ei aina. Yleensä kohteen tai tapahtuman lopputulos ei silti ole tiedossa panoksen asettamisen aikana. Tosi yleistä on, että kaksi henkilöä lyövät vetoa vastakkain esimerkiksi urheilutapahtumasta. Mutta tämä ei tarkoita, että pelkästään urheilusta lyötäisiin vetoa. Mistä vain voi lyödä vetoa, kunhan mahdollisia lopputuloksia on enemmän kuin yksi. Monet yhtiöt tarjoavat vedonlyönti palveluja sekä netissä että kivijalka markkinoilla. Tällöin yhtiö antaa asiakkaalle kertoimia eri tapahtumien mahdollisista lopputuloksista, ja mikäli asiakas osuu oikeaan, saa hän panoksensa kertaa kertoimen takaisin.

Vedonlyönti pelit

Vedonlyönti on luonnollinen osa monia pelejä. Varsinkin uhkapelit perustuvat kokonaisuudessaan vedonlyöntiin. Esimerkiksi ruletissa, kasino antaa asiakkaalle kertoimen jokaiselle mahdolliselle tapahtumalle, ja asiakas voittaa kertoimen kertaa panoksensa rahaa, mikäli pallo osuu hänen panostamaansa lopputulokseen. Silti vedonlyönnillä tarkoitetaan yleensä puhekielessä juuri urheilutapahtumiin perustuvaa vedonlyöntiä. Maailmalla panostetaan hurjia summia joka päivä eri urheilulajeihin. Esimerkiksi jalkapalloon, hevosurheiluun, amerikkalaiseen jalkapalloon ja jääkiekkoon, panostetaan niin suuria summia rahaa joka ikinen päivä, että sitä ei edes pysty ymmärtämään. Myös täysin satunaisuuteen perustuvia pelejä, kuten lottoa, voi pitää vedonlyönti pelinä. Asiakas asettaa panoksensa hänen numeroilleen, ja mikäli hän osuu näihin numeroihin, voittaa hän kertoimen mukaisesti rahaa takaisin. Tosin kertoimet ja mahdollisuudet voittaa esimerkiksi juuri lotossa, ovat naurettavan pienet.

Myös pokeri ja kolikkopelit ovat vedonlyöntiä

Myös kolikkopelit ja muut rahapeliautomaatit, ovat loppupeleissä vedonlyöntiä. Jokaisella pelatulla kierroksella, automaatti antaa satunaisesti voittoja asiakkaalle mutta aina algoritmin/kertoimen mukaan. Eli myös näitä pelejä voi mieltää vedonlyöntinä. Ja sama pokerissa. Vaikka pokerissa taito ratkaisee todella paljon, on se silti vedonlyönti peli. Pelaaja asettaa panoksensa ja voittaa potin, mikäli hänellä on paras käsi tai jos toinen pelaaja kippaa/foldaa.

Vedonlyönti yhtiöt

Riippuen missä päin maailmaa olemme, voi vedonlyönti olla laillista tai laitonta. Usein vedonlyönti on ainakin jossain määrin säännelty. Esimerkiksi Yhdysvalloissa, uhkapelit ovat miltei jokaisessa osavaltiossa joko laittomia tai todella raskaasti säänneltyjä. Poikkeuksia täältäkin luonnollisesti löytyy ja kaikki varmaan tietävät Nevadan ja Las Vegasin tilanteen. Las Vegas on jokaisen uhkapelurin unelmapaikka lomalle, ja on jopa hieman omituista, että niin konservatiivisessa maassa löytyy maailman uhkapelien pääkaupunki.

Netissä toimii nykyään valtavasti vedonlyönti yhtiöitä, ja alasta on tullut miljardibisnes. Riippuen määritelmästä, uhkapelaaminen netissä alkoi jo vuonna 1994, kun ensimmäiset pelisivustot rupesivat näkemään päivänvalon.

Meidän on turha edes lähteä purkamaan ja kertomaan maailman eri kolkkien lisenssitilanteista ja laeista. Niin paljon alalla tapahtuu joka päivä ja välillä voi olla jopa mahdotonta tietää missä oikein mennään. Varmaa on ainakin se, että tulevaisuudessa tulemme näkemään todella paljon säännöstelyä valtiotasolla. Yhtenäinen Euroopan sääntely olisi suotavaa, sillä monet kansalliset operaattorit ylläpitävät miltei rautaisella otteella monopolinomaista toimintaa.